Cicle “J. Anselm Clavé: la veu del poble”
Per posar en valor la figura d’aquest músic, compositor, polític i escriptor clau en la cultura popular catalana del segle XIX
Per posar en valor la figura d’aquest músic, compositor, polític i escriptor clau en la cultura popular catalana del segle XIX
L’Institut d’Estudis Ilerdencs se suma a la commemoració del bicentenari de Josep Anselm Clavé
Amb motiu dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824–1874), l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida impulsa el cicle “J. Anselm Clavé: la veu del poble”, una proposta cultural i acadèmica per recordar i posar en valor la figura d’aquest músic, compositor, polític i escriptor clau en la cultura popular catalana del segle XIX.
Clavé va ser el fundador del primer moviment coral obrer de l’Estat, amb una gran implantació a Catalunya, i encara avui reconeixem la seva empremta en els Cors Clavé, presents a moltes poblacions del país. La seva tasca musical i social el vincula estretament amb valors com la cultura popular, la cohesió social i l’esperit republicà.
El cicle inclou tres conferències a càrrec de reconeguts especialistes, un concert dedicat a la seva música i context, i una exposició documental i patrimonial que recull el rastre dels Cors Clavé a la ciutat de Lleida.
Programa:
15 de maig
El temps d’Anselm Clavé: Renaixença i republicanisme
A càrrec de Manel Lladonosa i Quintí Casals
29 de maig
Josep Anselm Clavé. D'Icària a la República Federal
A càrrec d'Anna Costal
12 de juny
Els Cors Clavé a Lleida
A càrrec de Lluís Marc Herrera
18 de setembre
Concert: Josep Anselm Clavé i el seu temps. Renaixença, Associacionisme i República
A càrrec del grup De Canendi Elegantia
Del 3 d’octubre al 30 de novembre
Exposició: Els Cors Clavé i la ciutat de Lleida
Comissaris: Manel Lladonosa i Lluís Herrera
Sala Zona Zero – IEI
Totes les conferències i el concert es duran a terme a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a les 18.00 hores.
Amb aquest cicle, l’IEI vol contribuir a la difusió del llegat de Josep Anselm Clavé, tot enllaçant la seva figura amb la història cultural i social de Lleida i del país.