Skip to main content

Conferències

El cas de la senyora de Monteró: un misteri d’època visigoda

Conferència

11 de gener 2024
Museu de la Noguera.   Balaguer 

El Museu de la Noguera presenta una nova edició del col·leccionable ‘En femení’, amb la xerrada ‘El cas de la senyora de Monteró: un misteri d’època visigoda’, a càrrec de Jordi Principal Ponce.

Jordi Principal Ponce és doctor en Història per la Universitat de Barcelona, i ha estat investigador a les universitats d’Oxford i Pisa. Actualment és el director del Museu d’Història de Catalunya.

La xerrada parteix de la intervenció arqueològica que es va realitzar a principis dels anys 2000 al jaciment de Monteró, a Camarasa, la qual va encapçalar el mateix Jordi Principal, especialista en món romà.

En aquell moment, el jaciment de Monteró era considerat ibèric, ja que hi havien aparegut diverses monedes i ploms escrits. Tanmateix, Jordi Principal tenia molts dubtes en aquest sentit, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Camarasa hi van iniciar una excavació arqueològica. Els treballs van revelar que es tractava d’un assentament de primera època romana, del segle II a. C., i per tant del mateix moment en el que van arribar els romans a les costes catalanes a través d’Empúries.

L’assentament de Monteró hauria estat de caire militar, segurament per controlar el territori i la producció, però també per a realitzar intercanvis comercials, com testimonien els ploms escrits i les monedes ibèriques que s’hi van trobar.

Però durant l’excavació es va fer una troballa sorprenent en nivells d’excavació de segles I i II a.C.: la tomba d’una dona visigoda, enterrada sola i aïllada, a la part més elevada de Monteró.

Per saber qui era aquesta dona i què hi feia enterrada en aquest indret, Jordi Principal desvetllarà el misteri de la senyora de Monteró aquest dijous a partir de les 19 h al Museu de la Noguera.


Destacats

Sant Jordi a Verdú

Activitats familiars ...

Sant Jordi a Verdú

Verdú

Sant Jordi a Tàrrega

Activitats familiars ...

Sant Jordi a Tàrrega

Tàrrega

Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Pública de Lleida

Activitats familiars ...

Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Pública de Lleida

Lleida