Concerts   ·   Conferències

3a edició del Festival Llavors

Un intercanvi cultural per compartir experiències a través de la música, enguany dedicat a la figura de Pau Casals

3a edició del Festival Llavors
Des de 28 de juny 2024 fins 30 de juny 2024
Les Borges Blanques.   Borges Blanques, les 
Tots els públics

Del 28 al 30 de juny les Borges Blanques acull una nova edició del projecte 'Llavors, perquè tot comença amb la sembra'. Les dues primeres edicions, que van començar l'any 2022, van desenvolupar-se com un projecte intrínsecament acadèmic i, fruit del bon acolliment rebut i les ganes d'oferir més esdeveniments al públic de les Borges Blanques, enguany es presenta el 'Festival Llavors'. És una celebració que posa èmfasi en la importància de l'intercanvi musical, amb una àmplia gamma d'esdeveniments, concerts i conferències, conduïts per alumnes de grau superior de música i per professionals de la música i experts en diferents àmbits. Sota la direcció artística i musical d'Anna Puig, 'Llavors' vols ser un lloc d'arrelament i de trobada.  

Les Borges Blanques ofereix un entorn descentralitzat, lluny de la gran ciutat on normalment desenvolupen la seva activitat acadèmica, que els hi permetrà actuar amb calma i tranquil·litat, essent una experiència acadèmica única. Des de tallers de ioga a càrrec de Desirée Gallart fins a sessions d'educació emocional, passant per tallers de lutieria, cada moment està dissenyat per fomentar la interacció entre els músics i aprofundir en la construcció. L'objectiu és fomentar la interacció entre músics, compartint espais, inquietuds i punts de vista.

Així doncs, 'Llavors' vol ser una celebració musical que uneixi interculturalment als participants. Llavors és per a tothom, i tothom i té un paper clau. 

Edició d'enguany 2024

Enguany, 'Llavors' dedica el seu festival a la figura de Pau Casals, un dels músics catalans més estimats i respectats, un home compromès amb la pau i la justícia social. Durant la seva vida, va utilitzar la música com a eina de transformació social, defensant valors com la pau, la llibertat i la igualtat. 

'Llavors' no només celebra la música de Pau Casals, sinó també els seus ideals i la seva visió d'un món millor a través de la música i la cultura. Així doncs, l'edició d'enguany busca apropar-se a la seva figura des de diferents perspectives, explorant tant la seva aportació musical com el seu llegat polític i social. 

Activitats Festival Llavors, del 28 al 30 de juny 

El festival obrirà l'edició d'enguany el divendres, 28 de juny, a les 21 hores, amb un concert de violoncel a càrrec d'Erica Wise, en homenatge a la gran figura de Pau Casals a l'Església de l'Assumpció de Maria de les Borges Blanques. 

El dissabte, 29 de juny, arrencarà amb una conferència a càrrec de la violoncel·lista Laia Puig, exbecada de la Fundació Pau Casals i estudiosa de la seva figura, a les 11 hores, al Centre Cívic. Els assistents coneixeran els aspectes més importants de la figura del mestre del Vendrell, la seva innegable aportació a l'escenari musical català de l'època i la seva figura com a activista polític, sempre amb la música com a llenguatge universal d'intercanvi cultural i polític. 

Al vespre, a les 20 hores, es farà un concert titulat 'Itinerari musical', on els músics actuaran a vuit punts diferents del municipi que tocaran quan soni el campanar. Amb l'ajuda d'un mapa, el públic podrà recórrer a peu aquests punts i gaudir de la música en les diferents ubicacions, creant una experiència única i enriquidora per a tots els assistents. 

El diumenge, 30 de juny, Eduard Sitjàs, luthier català gironí, oferirà una conferència sobre el seu treball, a les 11 hores, al Centre Cívic. Explicarà tot el procés, des de la selecció de la fusta fins a la construcció d'un instrument personalitzat, una oportunitat per entendre i apreciar l'art de la lutieria.

Al vespre es durà a terme el concert central del festival a càrrec dels alumnes participants, amb un repertori de música de cambra que inclourà peces de diferents estils. Es farà, a les 20 hores, al pati interior del Casal Marino, on ja es van fer concerts les passades edicions. Després d'aquest últim concert, el públic podrà compartir impressions, observacions amb els músics, establint una conversa informal i connectar els dos protagonistes del festival, els músics i el públic. 

Concert Itinerant

L'edició d'enguany incorpora un nou format del concert, 'Itinerari musical', on els músics s'ubicaran en vuit punts emblemàtics del nucli antic de les Borges Blanques: entre el Terrall i la plaça de la Capella, passant per Plaça 1 d'Octubre, l'ajuntament i l'església. Els músics interpretaran obres molt variades de compositors com Honegger, Paganino, Berio i Kurtag, entre altres, amb una durada d'uns cinc minuts. Cada quart d'hora començarà un nou torn on s'interpretarà una altra obra musical en un altre punt.

Amb aquesta iniciativa, el públic buscarà als músics, ubicats en diferents punts i que interpretaran diferents i eclèctiques propostes musicals.

A la vegada, la iniciativa vol sorprendre els assistents, que trobaran, inesperadament, als músics, portant-los la música allà on són ells.


Destacats

IIIa Mostra d'Art al Carrer de Guissona

Activitats familiars ...

IIIa Mostra d'Art al Carrer de Guissona

Guissona

Festival Minúscul

Festivals ...

Festival Minúscul

Mollerussa

13è FeMAP · Festival de Música Antiga dels Pirineus

Festivals ...

13è FeMAP · Festival de Música Antiga dels Pirineus

Seu d'Urgell, la