El Museu Hidroelèctric de Capdella omple el juliol d’activitats culturals, divulgatives i participatives
Visites teatralitzades, presentacions de llibres, tallers d’arqueologia i rutes guiades per descobrir la memòria de la Vall Fosca
Visites teatralitzades, presentacions de llibres, tallers d’arqueologia i rutes guiades per descobrir la memòria de la Vall Fosca
El Museu Hidroelèctric de Capdella presenta una programació d’activitats per aquest mes de juliol que combina patrimoni, història, literatura i participació ciutadana. Una proposta diversa que convida a explorar la memòria del territori des de perspectives singulars, amb la mirada posada en la divulgació i la comunitat.
El calendari s’estrena el 12 de juliol amb una nova sessió de les populars visites teatralitzades amb Mr. Keller, que permeten reviure, de manera amena i divertida, com es va construir la central hidroelèctrica i com era la vida a la Vall Fosca fa més d’un segle.
El 19 de juliol el museu acollirà dues propostes. Al matí, a les 10.30 hores, es podrà participar en una visita guiada a l’exposició temporal Anem de colònies, un recorregut per la història de les colònies d’estiu, la seva evolució i el seu impacte social. A la tarda, a les 19.30 hores, serà el torn de la literatura amb la presentació del llibre Les pedres màgiques de l’ésser de Gemma Navarri Juangran, una obra de caràcter poètic i reflexiu que dialoga amb el paisatge i les emocions.
El 26 de juliol les activitats es repartiran entre el patrimoni religiós, la literatura i l’arqueologia. Al matí, a les 11 hores, tindrà lloc una visita guiada a l’església de Capdella, un edifici emblemàtic del patrimoni local. A la tarda, a les 19.30 hores, el museu serà l’escenari de la presentació del llibre Una veritat i unes quantes mentides de Jaume Albert Ollé Manuel, publicat per l’editorial Xandri, una proposta que combina ficció, memòria i humor.
Finalment, del 26 al 31 de juliol el Museu impulsarà unes jornades de participació ciutadana centrades en l’Hospital de Cartró que començaran amb un taller d’estatigrafia murària, previst per al mateix dia 26, on les especialistes Sígrid Remacha, Mercè Gua i Júlia Servera oferiran una aproximació pràctica a l’arqueologia de l’arquitectura. Les jornades culminaran el 31 de juliol amb un exercici col·lectiu de mapeig del paisatge cultural i natural de l’entorn, conduït per Sígrid Remacha, Violant Bonet i Júlia Servera, una activitat que posarà en valor la memòria viva de la Vall Fosca i la implicació de la comunitat en la preservació del seu patrimoni.
Amb aquesta programació, el Museu Hidroelèctric de Capdella continua reforçant el seu paper com a espai de divulgació, reflexió i connexió amb la comunitat, tot posant en valor el patrimoni material i immaterial de la Vall Fosca.
Sobre el Museu de la Torre de Capdella
El Museu de la Torre de Capdella està emplaçat a l’antic edifici de les oficines i el consultori mèdic, a tocar de la central hidroelèctrica de Capdella, cedit per Endesa a l’Ajuntament des de l’any 2002 amb l’objectiu de promoure’n l’obertura al públic per divulgar i valoritzar el seu patrimoni històric.
La construcció de les centrals hidroelèctriques, entre finals del segle XIX i mitjans del XX, va suposar una transformació econòmica i social per a moltes valls pirinenques, generant ocupació, infraestructures i activitat econòmica. Avui aquest llegat es manté viu i actiu, no només com a font de producció d'energia renovable, sinó com a actiu cultural i turístic de primer ordre.
La visita a l’espai permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de la construcció de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament el 1914 i analitza els canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va representar, alhora que s’hi reflexiona sobre el futur energètic i la sostenibilitat.
El Museu forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) –del qual n’és museu secció–, de la Xarxa Territorial dels Museus de les Terres de Lleida i Aran i de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran.
Per a més informació:
Equip COMUNICANT
Contacte: Mireia Tena | T. 638 049 855 | mireia.tena@comunicantbp.cat