'Els ulls de la història' a la Roca dels Moros del Cogul
La renovació de les museografies de cinc espais patrimonials
La renovació de les museografies de cinc espais patrimonials
A més de la Roca dels Moros de Cogul, els altres quatre indrets que es renovaran seran la Cartoixa d’Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet.
El Cogul, guia multimèdia
La nova museografia es complementa amb la guia multimèdia que acompanya el visitant a la balma, i que està dissenyada per oferir una experiència per a totes les edats, integrant àudio i imatges per enriquir la visita, fent-la accessible amb signoguia i audiodescripcions. Aquesta guia pretén transportar els visitants a través del temps, connectant-los amb les persones que van viure en aquell indret ara fa uns 10.000 anys.
Mitjançant una aplicació que els usuaris podran descarregar en els seus dispositius mòbils, podran fer un viatge en el temps seguint les petjades de les comunitats prehistòriques que van habitar la zona. La guia també reflexiona sobre el significat de les pintures, la seva relació amb la naturalesa i la supervivència de la comunitat, comparant l'ús històric de la Roca dels Moros amb la nostra societat actual i com aquesta podria utilitzar un espai similar. Es convida els visitants a imaginar què representarien en un lloc així avui dia i què ens identifica com a societat.
Aquesta intervenció gira entorn una perspectiva innovadora i inclusiva de la prehistòria, destacant la complexitat de les societats antigues i el paper actiu de les dones, desafiant els estereotips de gènere tradicionals. A més, subratlla la continuïtat i evolució de l'expressió artística al llarg dels mil·lennis, reflectint la necessitat humana universal de narrar històries. El discurs també revisa les primeres interpretacions androcèntriques de l'art rupestre a la llum de noves evidències científiques i ressalta la relació estreta entre les comunitats humanes i el seu entorn natural, mostrant la Roca dels Moros com un testimoni de la interacció humana amb el paisatge.
La rellevància indiscutible de les pintures rupestres del Cogul el converteixen en el centre de referència de l’art llevantí a Catalunya i el projecten com un dels exemples més singulars del conjunt d’art rupestre del vessant mediterrani.
La Roca dels Moros del Cogul va ser inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco l’any 1998, juntament amb 759 jaciments repartits per 6 comunitats autònomes que formen el conjunt d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica.
Més informació:
AGENDA SEGRE | Destacats