Exposicions   ·   Exposicions i Galeries

Exposició 'Roseta. Una memòria en resistència'

Una mostra que reinterpreta la vida i els viatges de les trementinaires fa un segle al territori del Pirineu i el Prepirineu català

Exposició 'Roseta. Una memòria en resistència'
Des de 15 de juny 2024 fins 29 de juny 2024
Centre d'Art La Panera.   Lleida 
Entrada lliure i gratuïta

Exposició 'Roseta. Una memòria en resistència' de Neus Solà i Marta G. Cardellach, una exploració visual que reinterpreta la vida i els viatges que emprenien les trementinaires fa un segle al territori del Pirineu i el Prepirineu català. 

(Re)seguint les traces d'aquestes "dones que anaven pel món" per a recol·lectar i vendre herbes medicinals, les autores rastregen les empremtes de la memòria que conformen l'univers trementinaire, omplint els buits que deixa la història a través de la fotografia i el caminar.

Pensar la condició femenina d'aquestes dones des d'una perspectiva de gènere implica fer-ho des d'un context històric concret: entenent les trementinaires com a hereves de la transició entre dos mons —el tradicional i el modern— on la relació entre l'home i la natura també muda. Aquest fet també condiciona el seu valor, ja que passen de ser concebudes en els seus inicis com una figura necessària, però precària, a ser una figura que es va oblidant arran de la industrialització i que recentment ha esdevingut un referent d'empoderament i transgressió en la construcció de gènere.

L'exposició, en format audiovisual, mostra el camí traçat per les autores en el marc de la residència Beca d'Art i Natura 2023 i reivindica el llegat trementinaire des d'una mirada contemporània i emancipadora.

Més informació: 

Web Centre d'Art la Panera


Destacats

Sardanes a la Fresca del Segrià

Activitats familiars ...

Sardanes a la Fresca del Segrià

Abella de la Conca

Festival Paupaterres

Activitats familiars ...

Festival Paupaterres

Tàrrega

Activitat 'Matins amb sabor'

Activitats familiars ...

Activitat 'Matins amb sabor'

Pobla de Cérvoles, la