8M   ·   Commemoracions   ·   Concerts   ·   Contacontes   ·   Xerrada

Primera setmana de l'Orgull Garriguenc

Les Borges Blanques organitza una setmana amb actes reivindicatius en motiu Dia per a l'alliberament LGTBI del 22 al 29 de juny.

Primera setmana de l'Orgull Garriguenc
Des de 22 de juny 2024 fins 29 de juny 2024
Les Borges Blanques (diversos espais).   Borges Blanques, les 
Sopar popular 10€. La resta, gratuïts.
Tots els públics

Coincidint amb el 28 de juny, el Dia per l'alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual, l'Ajuntament de les Borges Blanques, juntament amb l'Ateneu Popular Garriguenc, el Servei d'Atenció Integral (SAI) del Consell Comarcal i les associacions Histèriques, un grup de referència en qüestions feministes i LGTBI a la comarca, i Orgull Garrigues, una nova associació de suport i reivindicació del col·lectiu, han impulsat la primera setmana de l'Orgull Garriguenc a les Borges Blanques, que se celebrarà fins al 29 de juny. Aquesta primera edició, centrada a la capital garriguenca, s'ha organitzat amb la perspectiva que, l'any vinent, s'hi puguin sumar més municipis de la comarca i crear un cartell conjunt. 

El primer acte es va fer el passat dissabte, 22 de juny, amb la pintada de l'Arrelvan, la caravana que s'utilitzarà per a fer sensibilitat de qüestions feministes i LGTBI, a càrrec de l'artista Ivonne Navarro, que la va transformar en una obra vibrant i reivindicativa, plena de missatges de diversitat i inclusió. Lligada al 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, la caravana, que s'ubicarà en diferents espais del municipi, s'utilitzarà com a punt d'informació amb l'objectiu de sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportament sexistes. També tindrà la funció de Punt Lila, amb un espai tranquil, separat de la resta, que es podrà utilitzar en les festes d'oci nocturn si s'ha de fer alguna intervenció in situ. A més, també permetrà crear una agenda anual amb activitats de sensibilització en qüestions feministes i LGBTI.

Els actes de la primera setmana de l'Orgull Garriguenc continuaran el dimarts, 25 de juny, amb la hissada de la bandera al balcó de l'ens consistorial, a partir de les 7 de la tarda. 

El dijous s'ha organitzat una xerrada a càrrec de l'artista i divulgadora LGBTIQ+, 'La Barbie Calva', que parlarà sobre identitats i farà un recorregut per la seva trajectòria personal en una trobada inspiradora. Victoria Monique estarà acompanyada de Noel Pons, membre d'Histèriques i que moderarà la trobada, i Ariadna Fillol, de la Xarxa SAI del Consell Comarcal de les Garrigues. La trobada començarà, a les 7 de la tarda, a la sala Maria Lois.

El divendres, el dia de la celebració de l'efemèride, es farà la lectura del manifest a càrrec de les associacions Histèriques i Orgull Garrigues, a la Placeta del Terrall, a les 19 hores. Seguidament, es farà la presentació de l'Arrelvan, on els veïns podran conèixer la seva funció i les campanyes que s'hi duran a terme. Al vespre, a les 21.30 hores, s'ha organitzat un sopar popular al Terrall, amb consumició, plat i pica-pica, amenitzat per la música de Molineti. Per acabar la nit, s'ha preparat una nova edició del popular concert Borges Crema, organitzat per l'Ateneu Popular Garriguenc, una festa que fa anys que se celebra a les Borges Blanques i que, enguany, "busquem que tingui una visió més LGTBI", explica la regidora, Ivette Macià. Les actuacions, que començaran a mitjanit, seran a càrrec dels conjunts Pork Chop BoysGuatatiboa, Putiferi i Lobötomics, al Terrall. 

Les activitats de dissabte començaran amb un contacontes infantil per conscienciar als més petits i a les famílies. Susagna Navó explicarà contes de moltes maneres i de molts colors, en l'activitat 'Divers-i-tats', que es farà, a les 11 hores, davant de la Biblioteca. Seguirà una xerrada sobre Sexili, on dues ponents narraran les seves experiències personals que els han impulsat a donar-hi veu. A la nit, es recuperarà el cinema a la fresca per cloure la primera setmana de l'Orgull Garriguenc, a les 22 hores, a la Plaça de la Independència. Es projectarà el film 'En el llindar', de la directora brasilera Coraci Ruiz que explica, des d'un punt de vista autobiogràfic, la transició de gènere del seu fill adolescent Noah. Amb un relat personal, generós i honest, es posen sobre la taula qüestions socials rellevants al voltant del gènere, el matrimoni, la política i el consentiment dels pares.


Destacats

Exposició 'Còmic. Somnis i història'

Exposicions

Exposició 'Còmic. Somnis i història'

Lleida

Exposició 'Estimat diari'

Exposicions i Galeries

Exposició 'Estimat diari'

Lleida

Públic! Cicle d'Arts de Carrer

Activitats familiars ...

Públic! Cicle d'Arts de Carrer

Tàrrega