Prometeu i el foc
Simfonia núm.1 "Tità" de Gustav Mahler
Simfonia núm.1 "Tità" de Gustav Mahler
Fruit de l’admiració de l’obra homònima de l’escriptor Johann Paul Friedrich Richter, més conegut com a Jean Paul, Gustav Mahler compon la Simfonia núm. 1 “Tità” als 28 anys. Més tard, però, acaba rebutjant aquesta connexió entre ambdues obres, malgrat ser-ne l’origen. Per aquesta raó, el compositor desestima el segon moviment de l’obra inicial, Blumine, que podrà ser escoltat prèviament a la simfonia.
Camerata Granados proposa una reinterpretació de la música de Mahler, vinculant l’origen del seu Tità amb les falles dels Pirineus, una festa pagana que rememora l’arribada del foc a les llars en la nit més curta de l’any. En aquestes dates, molts pobles de banda i banda dels Pirineus van a la cerca del foc de Prometeu, el tità que va ser castigat per Zeus quan va saber que havia donat als humans aquest bé tan preuat.
Música de Mahler i el tità Prometeu. Un homenatge a les falles dels Pirineus, patrimoni immaterial de la humanitat des del 2016, amb la col·laboració de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL) i l’art visual de Piedra Muda LAB.
Destacats