Commemoracions

Celebració de l'any Lluís Virgili i Farrà

quinze activitats de febrer a desembre de 2025, per homenatjar l’insigne músic i pedagog lleidatà

Celebració de l'any Lluís Virgili i Farrà
Des de 13 de febrer 2025 fins 28 de desembre 2025
Lleida (diversos espais).   Lleida 

Amb motiu del centenari del naixement de l’insigne músic i pedagog lleidatà, Lluís Virgili i Farrà, un grup motor format per les principals entitats culturals de les Terres de Lleida, juntament amb les tres institucions, Ajuntament, Diputació i Generalitat, s’ha organitzat un programa d’actes que tindran lloc durant tot l’any 2025 per homenatjar un dels grans referents de la cultura i el cant coral al nostre país que va conservar la flama del catalanisme a Lleida des de la cultura i la música.

 

 

GRUP MOTOR

 

Família Virgili i Trilla, Fundació Orfeó Lleidatà, Coral Maristes Montserrat, Coral Shalom, Cor de Cambra de l’AEG, Fundació Privada Horitzons 2050, Òmnium Cultural, Amics de la Seu Vella, Federació Catalana d’Entitats Corals, La Paeria - Ajuntament de Lleida, Diputació de Lleida-IEI i Generalitat de Catalunya.

 

 

15 ACTIVITATS DE FEBRER A DESEMBRE DE 2025, VINCULADES AMB LA RECUPERACIÓ HISTÒRICA, LA DIVULGACIÓ I LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA.

 

Els actes del centenari començaran el 13 de febrer amb l’acte de presentació del llibre ‘Orfeó Lleidatà. Més de 160 anys de compromís (1861-2024)’, on la figura de Virgili té llum pròpia dins la llarga història d’una de les entitats culturals deganes al país, i clouran amb una esdeveniment participatiu el dia 28 de desembre amb una cantada de Nadales espontànies en el dia de la seva mort. També hi haurà altres activitats de recuperació històrica com la creació dels arxius Orfeó Lleidatà i Lluís Virgili o l’exposició Lluís Virgili-Canta i estima.

 

Dins l’apartat divulgatiu destaca la presentació d’un llibre infantil dedicat a Virgili (16 de setembre), una taula rodona (29 de novembre) i la realització d’uns tallers escolars de cant coral.  De la vessant participativa, a banda de l’acte central i la colenda, destaca el ‘Lleida canta als museus i a Lluís Virgili’ (6 d’abril) i la trobada d’alumnat dels cursos internacionals a la Seu Vella (19 d’octubre).

 

Els actes del centenari també inclouen tres esdeveniments d’àmbit nacional i internacional com són l’acte institucional al Parlament de Catalunya (10 de juny) i el concert del Cor Jove Mundial (25 de juliol) i el Cicle Catalunya Coral que organitza la FCEC, enguany dedicat a Lluís Virgili i Farrà.

 

 

L’ACTE CENTRAL, CONCERT HOMENATGE A L’AUDITORI ENRIC GRANADOS.

 

L’acte central del centenari tindrà lloc el dissabte 29 de novembre a les 20.00 h a l’Auditori Enric Granados. Serà un Concert-homenatge a Lluís Virgili i Farrà amb la participació de corals de les Terres de Lleida, entre les quals, l’Orfeó Lleidatà, Coral Shalom, Coral Maristes Montserrat i Cor de Cambra de l’AEG, entre altres, juntament amb l’Orquestra Julià Carbonell i solistes, amb una primera part on s’interpretarà el Rèquiem de G. Fauré i una segona, de caràcter participatiu que aplegarà centenars de cantaires dalt de l’escenari.

 

 

PROGRAMA D’ACTES

 

Dijous 13 de febrer, 19.00 h  - Espai Orfeó

Presentació del llibre ‘Orfeó Lleidatà. Més de 160 anys de compromís (1861-2024)’.

 

Divendres 7 de març, 18.00 h - Saló de Plens de la Paeria

Creació de l’arxiu Orfeó Lleidatà i Lluís Virgili i Farrà, en el marc de l’Arxiu Municipal.

 

Diumenge 6 d’abril, 11.00 h - Lleida

Lleida Canta als Museus i a Lluís Virgili i Farrà amb 40 corals dels Països Catalans, organitzat per la Coral Maristes Montserrat.

 

Dimarts, 10 de juny, 19.00 h - Parlament de Catalunya

Acte institucional amb la participació de l’Orfeó Lleidatà i cantaires de les Terres de Lleida.

 

Divendres, 25 de juliol, 20 h - Auditori Enric Granados

Concert del Cor Jove Mundial

 

Juliol - Lles de Cerdanya

Cantarelles d’estiu: Lluís Virgili, eix de les colònies de l’Orfeó Lleidatà.

 

Octubre-desembre - Orfeó Lleidatà

Exposició “Lluís Virgili, canta i estima”.

 

Dilluns 6 d’octubre, 18.30 h – Espai Orfeó

Inauguració de l’exposició i presentació del llibre infantil editat per la Fundació Horitzons 2050 sobre la figura de Lluís Virgili i Farrà.

 

Setembre-desembre - Espai Orfeó

Tallers escolars de Cant coral “Canta i Estima” per alumnes de primària.

 

Octubre-novembre - Diverses localitats de Catalunya  

El Cicle Catalunya Coral que organitza la FCEC estarà dedicat a Lluís Virgili i Farrà.

 

Dijous 16 d’octubre, 19.00 h - IEI

Taula rodona: Lluís Virgili i la pàtria, esclat del catalanisme als anys 60 i 70 a Lleida.

 

Diumenge 19 d’octubre, 12.00 h - Seu Vella

Cantada “Musiqueries de Rajadell”. 50 anys de la primera trobada d’alumnat dels cursos internacionals.

 

Dissabte 29 de novembre, 20.00 h - Auditori Enric Granados

Concert-homenatge a Lluís Virgili i Farà

Corals de les Terres de Lleida, OJC i solistes

 

Diumenge 28 de desembre, 18.00 h – Plaça Paeria

Cloenda de l’Any Virgili: Nadales espontànies en el dia de la seva mort.

 

Nova Plaça Lluís Virgili i Farrà - Dia i hora a concretar

Espai pendent d’urbanització ubicat al costat de l’Orfeó Lleidatà entre els carrers Sant Martí i Camp de Mart.

 

 

LLUÍS VIRGILI I FARRÀ

Lluís Virgili i Farrà (Manresa, 16 de juliol de 1925 — Lleida, 28 de desembre de 2017) fou director musical i pedagog. Establert a Lleida amb la família el 1931, es formà musicalment a l’Escolania de Montserrat (1934-36), i des del 1953 es feu càrrec de la direcció de l’Orfeó Lleidatà, reprenent la tasca del seu pare Antoni Virgili i Piñol, mort durant la Guerra Civil de 1936-39. Des de l’entitat, creà una veritable escola de la pedagogia de la direcció i del cant coral a través, sobretot, dels cursos internacionals de cant coral i pedagogia coral, celebrats cada estiu des del 1964 durant més de trenta anys en col·laboració amb el moviment coral francès À Coeur Joie, i els cursos nacionals celebrats anualment per Nadal. En renovà el repertori, introduint els espirituals negres i la cançó en català, tant tradicional com d’autor. S'entregà plenament en l'art polifònic, bàsic de la música occidental. A banda de l’Orfeó, contribuí a la revitalització i a la fundació de molts grups corals a través del Centre de Promoció Coral de les Terres de Lleida.

Diputat al Parlament de Catalunya per la coalició Convergència i Unió del 1980 al 1984, durant aquest període fou membre de la comissió consultiva del Servei de Música de la Generalitat de Catalunya. L’any 1984 rebé la Creu de Sant Jordi, el 1998 el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla i el 2008 la Medalla al mèrit cívic de l’Ajuntament de Lleida.

 

Per a més informació cal consultar la pàgina web www.paeria.cat/centenarilluisvirgili

 


AGENDA SEGRE | Destacats

Teatre 'Amnèsia'

Teatre

Teatre 'Amnèsia'

Tàrrega

Teatre ‘Fairfly’

Teatre

Teatre ‘Fairfly’

Balaguer

Concert d'Anna Andreu

Concerts

Concert d'Anna Andreu

Lleida