Exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria"
Un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art
Un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art
L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”, ha estat produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.
La mostra és un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art, del desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, grans fites de l’evolució humana. Es fa èmfasis especial en l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.
Comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, presenta també l’excepcional col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.
Destacats