III edició de la Fira del Llibre Crític de Ponent «Lo Crit»
La trobada es consolida com a fira literària autogestionada en aquesta tercera edició.
La trobada es consolida com a fira literària autogestionada en aquesta tercera edició.
Fira del Llibre Crític de Ponent «Lo Crit», una iniciativa que va néixer l’any 2022, fruit de la proposta de la Biblioteca Anarquista Maria Rius i amb la participació de llibreries, entitats i editorials locals amb l’objectiu de fomentar la cultura crítica, estendre diferents visions de la societat i activar alhora circuits editorials alternatius. L’autogestió és un emblema de la fira, la qual no rep cap subvenció de cap administració i som les mateixes participants de la fira qui financem, proposem les activitats, organitzem i gestionem tota la fira. Això ens dona autonomia envers el format i quins temes volem tractar en l’esdeveniment.
En aquests temps i enguany a la fira creiem que més que mai hem de fomentar la reflexió col·lectiva entorn diversos temes, com per exemple el recorregut del moviment feminista i antiracista. També volem promoure una crítica i debat sobre aquells successos del nostre entorn immediat tant de Ponent com en l'àmbit mundial. Avui, aquí volem visibilitzar que Lleida té una tradició, una cultura i una idiosincràsia que fa que aquesta proposta encaixi perfectament i pugui ser un referent per als anys vinents en la promoció de la cultura i literatura local i també nacional.
A aquesta tercera edició, que té lloc novament a la plaça de la Catedral de Lleida, la jornada començarà amb un recital poètic que comptarà amb la participació de diversos autors i rapsodes establerts a les Terres de Ponent com Cleofé Campuzano, Pep Sanz, Núria Contreras, Jennifer Nana i molts més. El recital estarà coordinat per Maria Gateu, poeta i periodista. Aquest recital té un eix comú perquè volem fer present la inutilitat i destrucció que comporten les guerres, proposant les fórmules reivindicatives antibel·licistes i a favor de la pau.
Es recitaran textos en prosa i poesia que descriuen i denuncien les condicions devastadores envers els conflictes bèl·lics més recents, com el de Palestina i Ucraïna, i també Afganistan, Síria i diversos llocs d’Àfrica, és a dir, arreu del món. I recordant també el que es van viure els nostres avantpassats durant la Guerra d’Espanya a Lleida.
Seguidament, tindrà lloc una taula rodona amb el títol «50 anys plantant cara al patriarcat» amb una conversa al voltant del llibre recentment publicat per Pagès Editors De la rebotiga al carrer, el moviment feminista a Lleida (1975-1989). Hi participaran les autores del llibre, Mercè Ciutat Valero i Maria Huguet Recasens del llibre, on s’exposa i desenvolupa la recerca sobre el període de la Transició a Lleida del moviment feminista, aquest va tenir una important presència i activitat juntament amb els moviments socials i polítics, elles també en foren partícips. I a més comptarem amb persones de generacions més joves activistes dins del moviment feminista: la Ivet Eroles Palacios, escriptora, poeta i periodista, establerta al Pallars Sobirà, aportarà una visió des de la ruralitat; i la Sara Vàzquez, organitzadora del festival transfeminista, autogestionat i gratuït d'arts multidisciplinaris «FigaFest» de Lleida, que aquest 2024 celebra la 9a edició. La moderació anirà a càrrec de l'activista cultural Silvina Sánchez (Silvinaction).
A la tarda, tindrà lloc l’activitat familiar: «Contes Lila», un contacontes a càrrec de la llibreria Genet Blau amb una breu selecció de contes que trenquen motlles i estereotips de gènere.
Finalment, a la tarda la jornada es tancarà amb una altra taula rodona titulada «Lleida, som racistes?», que comptarà amb la participació de diferents membres de col·lectius lleidatans que tenen la lluita antiracista dins la seva activitat quotidiana: Domingo Morales, membre de Fruita amb justícia social; Serg Moukouang, membre de Ndiatiguia i Hiba Alaoui, membre d’Unim Cultures. Aquesta taula comptarà amb la moderació de la Leo Badia, membre de Fuita amb justícia social, i es debatrà sobre com estan influenciant els discursos racistes a Lleida/Catalunya i quin paper tenim com a societat envers la lluita antiracista.
Al llarg de tota la jornada les diferents entitats participants tindran parades al davant de la Catedral de Lleida, on exposaran publicacions, assaigs com filosofia, història i política que ajudi les lectores a qüestionar-se la realitat i a buscar la conformació d'idees i opinions elaborades sobre el món que ens envolta.
Aquesta fira està organitzada i conformada per llibreries, biblioteques autogestionades, entitats, revistes i editorials de les Terres de Ponent. En aquesta edició hi participen: Ateneu Cooperatiu La Baula (Lleida), Biblioteca Anarquista Maria Rius (Lleida), Editorial Fonoll (Juneda), Editorial Karwán (Cubells), Llibreria El Genet Blau (Lleida), Llibreria la irreductible (Lleida), Ònix editor (Lleida), Pagès Editors (Lleida), Revista Plec (Lleida).
Destacats